Waterpijp

Uit Wiet Wiki
Versie door Jointjedraaien (overleg | bijdragen) op 30 jan 2014 om 15:41 (Nieuwe pagina aangemaakt met '==Waterpijp== Een waterpijp is een apparaat voor het roken van speciale pijptabak met fruitsmaak. Voor het roken van marihuana of hasjiesj gebruikt men een bong, e...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar:navigatie, zoeken

Waterpijp

Een waterpijp is een apparaat voor het roken van speciale pijptabak met fruitsmaak. Voor het roken van marihuana of hasjiesj gebruikt men een bong, een speciaal soort waterpijp. Het roken van pijptabak is in het Midden-Oosten al 900 jaar traditie en het wordt veel gedaan in restaurants en cafés.

Gezondheidsrisico's

Verschillende wetenschappelijke studies[1][2][3]hebben uitgewezen dat het roken met behulp van een waterpijp even schadelijk of zelfs schadelijker is dan het roken van sigaretten. Het is zelfs zo, dat men bij het roken met behulp van een waterpijp, niet alleen kankerverwekkende chemicaliën en koolstofmonoxide inademt, zoals bij het roken van sigaretten, maar zelfs zware metalen, afkomstig van het kooltje dat gebruikt wordt als brandstof, inademt. Ook het passief roken is schadelijk. Er bestaat ook geen enkel toestel waarvan bewezen is dat het de schadelijke effecten van de waterpijp enigszins wegneemt of doet verdwijnen. Het gerucht dat een waterpijp roken niet of minder schadelijk zou zijn dan sigaretten roken is onjuist.

Kruiden

In India waar de pijp oorspronkelijk vandaan komt, wordt het roken van de waterpijp ook veel gedaan door jongeren. Het roken van zogenaamde "herbal molasses" is daar populair omdat men denkt dat het minder schadelijk is dan waterpijptabak. Herbal molasses is een mengsel van onder andere suiker en fruitextracten en is nicotine- en teer vrij. Werking

Een waterpijp bestaat in principe uit vier delen:

   * tabakskommetje: hier komt de rookwaar in;
   * metalen schacht: deze loopt van onder het tabakskommetje tot in het glazen reservoir, net onder het waterniveau;
   * glazen reservoir: gevuld met vloeistof (meestal water, maar er kan ook alcohol in gedaan worden voor een dubbel effect);
   * slang: flexibele slang met mondstuk waardoor de rook wordt opgezogen.

Het glazen reservoir dient te worden gevuld met water, en wel zover dat de metalen schacht circa 2 centimeter onder water komt. In het tabakskommetje stopt men rookwaar daarna wordt deze afgedekt met aluminiumfolie waar gaatjes in worden geprikt, vervolgens legt men daar een brandend kooltje op. Door nu op het mondstuk te zuigen ontstaat er onderdruk boven de vloeistof. Hierdoor wordt er door de vloeistof heen lucht aangezogen door de pijpekop. Voorwaarde is wel dat de bokaal perfect luchtdicht is om te voorkomen dat de rook verdunt, of er geen onderdruk komt.

Het brandende kooltje is of een stukje houtskool, of een tablet gemaakt van houtskoolgries dat zeer snel tot gloeien kan worden gebracht. Een tablet heeft veelal een doorsnee van 33 mm.

Trivia

  • De waterpijp stamt uit India. De eerste exemplaren werden gemaakt van een kokosnoot. Er werden twee gaten in de noot gemaakt. In het ene gat werd een bamboestok gestoken, waar bovenin de tabak werd verbrand. De rook werd door de roker opgezogen door het andere gat.
  • Op 2 juni 2001 werd er op de Dam in Amsterdam een record gevestigd door een waterpijp met 64 slangen te maken.

420shop online headshop