Toprot

Uit Wiet Wiki
Versie door Jointjedraaien (overleg | bijdragen) op 30 jan 2014 om 16:35 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb|right|Toprot '''Toprot (Botrytis cinerea of grauwe schimmel)''' ==Herkenning van Toprot== Een manier om toprot vroegtijdig op te spo...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar:navigatie, zoeken

Toprot (Botrytis cinerea of grauwe schimmel)

Herkenning van Toprot

Een manier om toprot vroegtijdig op te sporen is goed op het blad te letten dat uit de top groeit.Wanneer deze een vreemde verkleuring ( zie foto's hieronder ) vertoond en zonder moeite uit de top loslaat wanneer je er voorzichtig aan trekt is het voor 99 % zeker dat er iets aan de hand is in de binnenkant van deze top.

Verspreiding van Toprot

Oorzaken van toprot zijn oa. dode bladeren bij het afvallen in de herfst, spinnenwebben, larven en coconen van insecten,... die rotten in je plant. De meest voorkomende oorzaak is een veel voorkomende schimmelaandoening bij cannabis is pythium. Deze schimmel zorgt voor wortelrot en rot van het onderste deel van de stengel. Het komt het meest voor bij jonge plantjes en bij stekken. Grotere, gezonde planten zijn veel minder gevoelig voor pythium. Bij ernstige aantasting door pythium krijgen planten 'omvalziekte'. We hoeven niet uit te leggen wat dat betekent.. Pythium is te herkennen aan het bruin worden van de schors aan de voet van de stengel. In het begin is de bruine aaanslag nog gemakkelijk te verwijderen, later gaat het rottingsproces steeds dieper in de voet van de plant verder. Pythium is een schimmel, die het beste gedijt in natte en vochtige milieus. De sporen van pythium verspreiden zich alleen via water. Er worden 2 soorten sporen gevormd, zwermsporen en rustsporen. de zwermsporen kiemen het best bij een temperatuur van ongeveer 15 graden C., terwijl de rustsporen juist kiemen als het warm is, zo'n 28 graden C. Om aantasting door pythium te voorkomen is een constante bodemtemperatuur een vereiste. Grote temperatuurschommelingen moeten worden vermeden. Verder moet voor een goede luchtvochtigheid (dus een niet te hoge RV) worden gezorgd. Bladschimmels meeldauw en draadschimmels komen minder vaak voor dan pythium. Meeldauw kan onder andere toprot veroorzaken.Andere oorzaken van toprot zijn oa. dode bladeren bij het afvallen in de herfst, spinnenwebben, larven en coconen van insecten,...

Voorkomen van Toprot

Voorkomen is lastig in ons klimaat omdat deze schimmel het best gedijt bij lage temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Iets wat hier in het najaar vrijwel onvermijdelijk is dus. Probeer de planten dus zo droog mogelijk te houden en schud bijvoorbeeld 's ochtends de dauw uit de planten en zet ze zoveel mogelijk in direct zonlicht en op een plek waar de wind zorgt voor voldoende ventilatie. In het meest gunstige geval zet je de planten 's nachts binnen zodat vocht en kou er minder vat op hebben. De planten een stukje boven de grond zetten houdt de bodemtemperatuur al iets stabieler en zorgt dat de weerstand van de planten minder snel afneemt en ze minder vatbaar voor ziekten zijn.

Een andere oplossing voor volgend jaar is om de planten vroegtijdig te verduisteren zodat ze afbloeien voor het najaar zijn intrede doet. De toppen zullen dan ook gebruik kunnen maken van de kracht van de zon tijdens de zomermaanden en waarschijnlijk van betere kwaliteit zijn.

In de groei periode 2x (of 1 x Teldor en 1 x Finesse om resistentie te voorkomen) en als de bloei begint, kan preventief bestreden worden met Teldor van Bayer. Tijdens de bloei alleen nog op de stammen gebruiken. Teldor hecht zich in de waslaag en spoelt dus niet snel af.

Bestrijding van Toprot

Het enige wat je hiertegen in de bloei kunt doen is de geïnfecteerde stukken er ruimschoots uitknippen en je schaar tussentijds desinfecteren. Je hebt te maken met een schimmel en schimmels laten sporen vrij die zo gemakkelijk andere delen van de plant kunnen besmetten.

Erg secuur en hygiënisch werken dus en je planten steeds blijven controleren op nieuwe infecties. Zodra er zich toprot voordoet in je plant is het meestal een verloren strijd, dus in geval van nood kan je dames vroegtijdig te oogsten om zo nog iets van de opbrengst te redden.

In geval dat de schimmel op stengel en takken komt is het redelijk onder controle te houden door met een klein kwastje de plek dun in te smeren met ouderwetse groene-zeep, de bekende heldere dikke pasta uit een potje. Het basische millieu zorgt er voor dat de schimmel stopt, de plek word zwart en gaat niet meer verder. Smeer het niet in je toppen svp. Ik gebruik het al jaren in geval besmetting en zorgt dat de tak of stam er nog een tijdje aan blijft zitten en spore-besmetting vanaf die plek stopt. (green enfield)

Ook kan een aantasting zoveel mogelijk verwijdert worden en dan uitbruisen met 3-10% waterstofperoxide. Op de stammen/stelen kan ook aangesmeerd worden met Teldor, Chloor en Dettol. (niet op de wortels morsen)

Toprot oogsten / roken?

Het roken van wiet met toprot of andere schimmels word niet aangeraden!
Men kan eventueel de oogst watercuren.

Externe links

420shop online headshop