Witte vlieg

Uit Wiet Wiki
Ga naar:navigatie, zoeken

Inleiding

Bestand:Wittevlieg.jpg
Wittevlieg.jpg‎

Witte vlieg is een benaming voor soorten wantsachtige insecten die behoren tot de familie Aleyrodidae. Het zijn kleine Hemiptera die zich voeden op de onderkant van bladeren van planten. Ze beschadigen planten door de floëem aan te boren. De plant verliest turgor en reageert op het toxische speeksel van de witte vlieg. Omdat witte vliegen in grote groepen samenleven kunnen ze een plant totaal te gronde richten. Het kan zo erg zijn dat wanneer iemand een blad aanraakt, een zwerm witte vliegen opvliegt voordat ze zich weer aan de onderkant van het blad vestigen. Ook scheiden ze honingdauw uit wat de groei van schimmels bevordert en door zijn kleverigheid bijvoorbeeld een katoenplant volledig kan beschadigen. Ze hebben een opmerkelijk aangepaste vorm van metamorfose. De onvolwassen stadia beginnen het leven als beweeglijke individuen maar hechten zich spoedig aan de plant. Het stadium voor het volwassen worden wordt een “pop” genoemd, hoewel het niet hetzelfde is als de echte verpopping die bij holometabole insecten optreedt.

Een van de bekendste soorten is de kas-witte vlieg (Trialeurodes vaporariorum) die een plaaginsect is in broeikassen. Andere bekende soorten zijn de tabaks-witte vlieg (Bemisia argentifolii) en Trialeurodes abutiloneus.

Bestrijding.

De bestrijding van witte vlieg is moeilijk. De kas-witte vlieg heeft resistentie ontwikkeld tegen vele pesticiden. Het United States Department of Agriculture beveelt een werkwijze aan die zich richt op preventie en die afhangt van biologische bestrijding als dat mogelijk is. Zij adviseren de toepassing van gele, kleverige vallen om plagen te detecteren en slechts selectieve toepassing van insecticiden. Ook kan zij bestreden worden door haar natuurlijke vijanden in te zetten. De sluipwesp parasiteert op de witte vlieg. De roofwants bejaagt de witte vliegjes voor voedsel. De larven van gaasvliegjes vallen de witte vliegjes aan en zuigen ze leeg.

420shop online headshop