Wietzaden ontkiemen

Uit Wiet Wiki
Ga naar:navigatie, zoeken

goede start

Cannabiszaden zijn tegenwoordig gemakkelijk te bekomen. Je vindt ze onder in een zakje wiet of bij vrienden of in een growshop of via internet. Maar hoe herken je goede zaden? En hoe laat je ze best ontkiemen?

Zaden zijn levende organismen en ze gaan wel een paar jaar mee als ze op een koele en donkere plaats bewaard worden. Opgeborgen in een hoekje dicht bij de verwarming zullen ze snel hun kiemkracht verliezen. Zaden kunnen slecht tegen de warmte, tegen zuurstof en tegen licht. Zorg ervoor dat ze goed droog zijn alvorens ze te verpakken, vooral als het om een belangrijke voorraad gaat. Kwekers worden wel eens geconfronteerd met zaden die in de verpakking zijn beginnen gisten. Bewaar ze bij voorkeur in een hermetisch afgesloten doos in een frisse kelder of eventueel in de koelkast. Vergeet daarbij niet dat veel ongedierte ook wel een zaadje lust. Een blikken doos kan in dat geval een veilige bescherming bieden.

Om sterk te worden moeten de zaden vanaf hun ontstaan de gepaste en complete voeding krijgen, rijk aan fosfor. Dat is doorgaans geen probleem vermits fosfor (P) het hoofdbestanddeel is van de bloeimiddelen die in de handel zijn. De zaden moeten ook voldoende tijd hebben gekregen om te volgroeien, vooral als men de planten gaat bestuiven en er duizenden zaden ontstaan. De hoeveelheid voeding moet vanzelfsprekend de vraag van de plant volgen. Een zielig plantje in een klein potje, gevoed met kraantjeswater, zal natuurlijk geen grote hoeveelheden gezonde zaden voortbrengen. Het is ook aangewezen meerdere malen de vrouwelijke plant(en) te bestuiven, zoals dat in de vrije natuur ook gebeurt. Een doorgedreven eenmalige bestuiving is schadelijk voor de levensvatbaarheid van de zaden. Vele zullen onvolledig zijn, andere zijn wit of groen omdat ze niet volgroeid zijn. Ze zullen dan ook niet ontkiemen.

De niet levensvatbare zaden zijn goed herkenbaar en worden niet bewaard. Ze zijn nergens goed voor, zelfs niet om te vissen of als vogelzaad. De zaden die op het eerste zicht goed lijken, worden nu aan een grondiger controle onderworpen. Zo kan de vorm en de kleur geobserveerd worden. Volgroeide zaden zijn grijs of bruin, de beste zijn mooi rond en hebben een egale kleur onder de tekening die weggewreven kan worden. De sluiting (rib) van het zaadje mag niet vooruitsteken, dat wijst op een onvoldoende rijpheid. De meest kiemkrachtige zaden zijn over het algemeen de meest recente. Zaden die vijf jaar oud zijn ontkiemen niet allemaal, zelfs als ze goed bewaard werden. Hun aantal is afhankelijk van de manier waarop ze bewaard werden.

Wanneer zaden geselecteerd worden uit een lot, vallen de onvolkomenheden op. Bij de eerste selectie worden de mooiste uitgekozen. Verlies geen tijd met twijfelgevallen die problemen hebben met ontkiemen en of misvormd zijn. Een goede kweker weet dat een plant een goede start moet krijgen met daaropvolgend een regelmatige groeiperiode. De bloeiperiode zal dan tot een goed resultaat leiden. Een plant die met een slechte ontkieming begint zal altijd zwakker en minder productief zijn dan een plant die een goede start heeft gehad. Een goede keuze zal tijdwinst opleveren en de planten zullen sterker worden, als tenminste de goede zorgen voortgezet worden in de daaropvolgende groeistadia.

Wanneer je de zaden aankoopt - de prijs kan behoorlijk hoog liggen - en er zitten twijfelgevallen tussen, wijs de verkoper erop. Een serieuze handelaar vindt wel een lot zonder gebreken. Als je koopt via post of internet, overtuig je dan eerst van de betrouwbaarheid van het bedrijf van uw keuze. Er worden soms buitensporige prijzen gevraagd voor zaden van middelmatige kwaliteit.

Ontkiemen

De meeste kwekers laten hun zaden ontkiemen tussen twee gedrenkte lagen absorberend papier. Deze werkwijze biedt dan wel het voordeel dat water en lucht gemakkelijk kan toegevoegd worden maar het is niet de methode die ik verkies. De techniek is niet altijd efficiënt omdat het binnendringen van het water in het zaadje niet altijd naar wens verloopt.

Het is langs het kleine ronde vlakje dat het water in het zaad binnendringt

Dit systeem wordt toegepast omdat het vocht niet snel genoeg kan binnendringen als rechtstreeks in aarde gezaaid wordt. Dat doet twijfels en problemen ontstaan voor de kweker. Men moet weten dat enkel het platte uiteinde tegenover de punt van het zaadje, water kan doorlaten. Als de toegang tot dat stukje belemmerd wordt door een zandkorrel of iets dergelijks, dan wordt te weinig water opgenomen om de levensvatbaarheid te garanderen. Het ontkiemen van de zaden op gedrenkt absorberend papier laat al minder aan het toeval over maar honderd procent zekerheid is er niet. Als we die logica volgen lijkt het vanzelfsprekend dat de zaden het water onmiddellijk kunnen absorberen als ze helemaal ondergedompeld worden. Gebruik bij voorkeur water via een osmosefilter of beter nog, regenwater. Kraantjeswater bevat teveel minerale zouten die ongeschikt zijn.

Een goed ontwikkeld zaadje bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn om te ontkiemen, om wortels te maken, om het beschermende nootje te openen en de eerste scheut naar de oppervlakte te duwen. De eerste blaadjes zijn niet getand en bevatten de reserve voor de eerste groeistadia. Kraantjeswater is niet goed genoeg voor uw kostbare zaden. Er zit ook teveel kalk in en het bevat naast andere overtollige elementen ook sodium en dat is slecht voor de planten (zeker in de startperiode die bepalend is voor de verdere levensloop).

We weten dat een jonge plant, uit een zaadje of een jonge stek, een voedingswater verkiest met een elektrische geleidbaarheid van 0,3 tot 0,5 µS (micro Siemens). Bij kraantjeswater varieert dat, afhankelijk van moment en plaats, tussen 0,8 en 1,5 µS. We weten ook dat wortels een hekel hebben aan licht. Het ontkiemen gebeurt dan ook best in het donker. Een zwart filmdoosje is ideaal.

Normaal gezien ontkiemen hennepzaden bij een temperatuur tussen 20 en 25 graden. Hogere temperaturen vergroten het risico op gisting. Let op, laat de zaden geen dagenlang in het water, anders gaan ze gisten. Als het ontkiemen op zich laat wachten voegen sommige kwekers een druppeltje bleekwater toe aan het medium om het gisten tegen te gaan. Dat blijkt geen schadelijke invloed te hebben op de verdere ontwikkeling van de plant. Maar nogmaals, het is veel gemakkelijker om vanaf het begin met goede zaden te werken. Het heeft ook geen zin om te wachten op scheuten van meerdere centimeters lang want dat put het zaadje uit zonder iets op te bouwen. Zaden van goede kwaliteit ontkiemen na enkel uren.

Als het scheutje zichtbaar wordt, plaatst men het zaadje in zijn definitieve medium, eventueel eerst in een klein potje. Een klein potje kan gemakkelijk op temperatuur gehouden worden, bijvoorbeeld met een goed geplaatste lamp onder de potjes. Let dan wel op bij het begieten. Neem tijdens het gieten de lamp weg om ongelukken te vermijden. Als het medium luchtig genoeg is groeien de wortels meerdere centimeters per dag en ontwikkelen zij zeer actieve haarworteltjes. De zaden zijn nog maar net ontkiemd of de groei wordt ingezet. Als ze snel in hun potje staan, zetten ze zich onmiddellijk goed, wortels en voeding van onder, lucht en licht van boven.

En het plantje is op de goede weg. Vermijdt nu stress door bijvoorbeeld uitdroging of een te kleine pot. De haarworteltjes zijn natuurlijk van levensbelang, net als de blaadjes. Gezien de snelheid waarmee ze groeit, zal de plant al vlug een grotere pot nodig hebben om onbelemmerd te kunnen doorgroeien. Als dit op de juiste manier verloopt zal de kweker bij de oogst daarvoor beloond worden.

In de ijskast kan men zaden tot 5 jaar bewaren zonder kiemkracht te verliezen, man sopt ze in een donkere doos en plaatst ze in de ijskast.

420shop online headshop