Ventilatie

Uit Wiet Wiki
Ga naar:navigatie, zoeken

Bijna alle levende wezens zijn afhankelijk van lucht die van voldoende kwaliteit is. Voor mensen betekent dat, dat er voldoende zuurstof in de lucht zit en dat de lucht niet al te verontreinigd is. Voor planten, en dus ook voor de cannabis, betekent goede lucht voldoende koolstofdioxide (CO2) en niet (teveel) verontreiniging. Verder speelt bij de plantengroei de relatieve luchtvochtigheid (RV) en de temperatuur een grote rol.


Luchtcirculatie

De buitenlucht bevat ongeveer 0,03 tot 0,04% CO2. De hoeveelheid koolstofdioxide wordt ook wel uitgedrukt in 'deeltjes per miljoen (parts per million, ppm). 0,03% komt overeen met 300ppm. Er zijn verschillen in CO2-behoefte tussen planten. Door het verhogen van het CO2-gehalte kan de groei versneld worden. Hier geldt echter wel de wet van de verminderde meeropbrengst. Het zorgen voor een hoger CO2-gehalte kent daarom zijn grenzen. Het ophogen tot ongeveer 1400 ppm (0,14%) levert in het algemeen goede resultaten (een snellere groei) op. Boven de 1400 ppm neemt het effect van het toedienen van CO2 snel af. Zelfs voor planten wordt CO2 bij hoge concentratie giftig. Voor de meeste planten is een CO2-concentratie van 1800 ppm of meer zelfs dodelijk. Een simpele methode om het aanbod van koolstofdioxide te garanderen is het ventileren van de ruimte. Er moet voor voldoende ventilatie worden gezorgd, zodat de planten steeds verse aanvoer van CO2 krijgen.


Temperatuur

Een tweede, net zo belangrijke reden voor ventilatie, is het afvoeren van warmte. Wanneer de temperatuur te hoog oploopt, wordt de groei van de planten belemmerd. Het gaat daarbij niet alleen om de temperatuur in de kweekruimte, maar ook om de temperatuur in de plant zelf. Wanneer de temperatuur van de plant te hoog is (wij mensen hebben dan koorts..), dan wordt de sapstroom in de plant minder, waardoor groeistoornissen optreden. Er is geen standaardoplossing voor luchtverversing. De behoefte aan frisse lucht is voor een groot gedeelte afhankelijk van de inhoud van de kweekruimte in kubieke meters. In principe moet elke 2-3 minuten de complete inhoud van de kweekruimte ververst worden. Uitgaande van een kweekruimte van 3 meter lang, 2 meter breed en 2 meter hoog (12m3) betekent dat de ventilatiecapaciteit 30 x 12 = 360 m3 per uur moet bedragen.

Externe links

420shop online headshop