Slakken

Uit Wiet Wiki
Ga naar:navigatie, zoeken

Slakken Algemeen

Grofweg bestaan er twee soorten slakken: de naaktslak en de slak met huisje. Deze soorten vallen onderling nog verder op te verdelen, maar dat is voor onze doeleinden niet zo nuttig. Slakken zijn nuttige dieren: ze ruimen afgevallen bladeren op en verwerken deze verder. Ze staan ook mee in het proces van humusvorming. Helaas voor de cannabisgrower zijn slakken ook de grootste vijand van cannabisplantjes. Hoewel beide slakken je plantjes kunnen aanvreten, zijn het vooral de naaktslakken die grote schade aanrichten. Veiligheidshalve kan je de huisjesslakken gewoon verwijderen. Slakken bewegen zich voor in een golvende spierbeweging en gebruiken voor verticale oppervlakten een speciaal soort slijm. Hierdoor kunnen ze lang blijven plakken tegen de zwaartekracht op.


Slakken voortplanting

Slakken planten zich met elkaar voort, of regelmatiger nog: met zichzelf. Huisjesslakken zullen na de bevruchting hun eitjes in een gat in de grond verstoppen, onder een steen, uit een grond/houtspleet of bij een composthoop. Daarom is het zeker aan te raden om je plantjes niet te dicht bij een composthoop te zetten. De eitjes komen uit na de winter, als ze de vorst overleven, zullen weldra op zoek gaan naar nieuw eten. Zorg dus dat je plant niet het eerste is wat ze zien.


Slakkenschade diagnosticeren

Het meest prominente kenmerk van slakkenvraat is de aanwezigheid van slijmsporen. Verder eet een slak hele delen van je bladerdek weg tot net boven de grond. Niet opgegeten bladerdelen werden soms gebruikt om nog over terug te kunnen kruipen. - Slakkenspoor: JA: Slak. KLEIN BEETJE: Trips? NEE: Rups OF: slijmspoor weggeregend.


Slakkenvraat voorkomen en behandelen

Om slakkenvraat te voorkomen zijn er verschillende middelen mogelijk. - Koffiedrap naast je plantjes leggen: dit vervuilt het slijmspoor, waardoor de slakken er niet willen overgaan - Houtskool naast je plantjes leggen: vervuilt slijmspoor + verstoort vochtbalans van de slak, waardoor het kan sterven op houtskool - Slakkenkorrels strooien (kies voor biologische! ) - Bier ingraven, een Duvel-glas is aan te raden! Elke dag bier vervangen. - Een barrière maken met koper: Je tuin ermee afbakenen, kopertape op je potten plakken, een koperring rond je plant maken. - Zout op de slakken strooien: zeer dieronvriendelijk, ze sterven heel geleidelijk aan uitdroging!

Slakkenvraat gehad: Hiervoor moet je niets doen. Je plant wat laten herstellen is wenselijk. Je kan de methoden van hierboven toepassen, slakken manueel verwijderen of, als de schade te ernstig is, proberen nog een stekje van je plant te maken.

420shop online headshop