SOG

Uit Wiet Wiki
Ga naar:navigatie, zoeken

Sea of Green (SOG) is een kweekmethode waarbij zeer veel kleine planten geoogst worden, die al vroeg geslachtsrijp zijn gemaakt om zo de snelste productie van bloemetjes mogelijk te maken. In plaats van slechts enkele planten lange tijd te laten groeien, worden in dezelfde ruimte vele kleinere planten gekweekt die sneller rijpen. Zo wordt de tijdsduur tussen oogsten verkort. Dat heeft belangrijke voordelen, vooral met het oog op de maandelijkse elektriciteitsrekening. Een groepje planten kan gekweekt worden terwijl een andere aan het rijpen is, waardoor je het hele jaar door kunt oogsten. Vier planten per 30 cm2 is een goede start voor de zaailingen. Eén plant per 30 cm2 geeft elke plant genoeg ruimte om een lange, dikke top te vormen, maar niet om de onderste takken te ontwikkelen. Maar dat is prima, want binnenshuis worden deze takken toch altijd slecht belicht, en tenzij ze extra belicht worden ontwikkelen ze zich in de regel slecht.

De binnenkweker beseft zich al snel dat planten die te lang zijn onderaan niet voldoende toppen vormen, waardoor de vereiste extra groeitijd de moeite niet waard is. Uitzondering op deze regel zijn planten die gekweekt worden om op een later tijdstip in de kweekcyclus naar buiten te gaan, en het is onwaarschijnlijk dat de kwestie van licht en schaduw in dat geval zo'n grote rol speelt. Als de planten op hetzelfde moment gezaaid worden, zouden ze met elkaar een bladerdek moeten vormen dat het meeste licht bovenaan elke plant opvangt. Aangezien de planten zo dicht op elkaar staan, zal er weinig licht bij de lagere delen terecht komen.

De tuinier probeert zich vooral te richten op de bovenste delen van de plant, en in zo min mogelijk tijd zoveel mogelijk te bereiken met de beschikbare ruimte en licht. Het spannen van een nylon kippennet of soortgelijk gaas boven het bladerdek geeft steun aan de planten als ze (eenmaal door het gaas gegroeid) door het gewicht van hun toppen om beginnen te buigen. Hier kunnen ook stokken voor gebruikt worden, maar die zijn niet zo makkelijk te plaatsen bij planten die in het midden of achterin de kweekruimte staan. Het ligt voor de hand dat je grote planten wilt, aangezien de oogst per plant dan groter is, maar voor kleinere ruimtes is het meestal beter om kleinere planten te kweken die sneller rijpen en dichter op elkaar geplaatst kunnen worden.

De Sea of Green methode werd ontwikkeld in Nederland. In plaats van het kweken van vier grote planten, plaatst men twaalf kleinere planten op een plank boven 12 andere planten. De tijdsduur tussen ontkiemen en oogsten is drie tot vier maanden, en het oogsten vindt elke 45 tot 60 dagen plaats, aangezien men een ruimte reserveert voor het groeien en een voor het bloeien. Het is niet de afmeting van de plant die van belang is, maar de kwaliteit en het gewicht van de toppen. Twee keer zoveel planten die men slechts half zo groot laat worden vullen de kweekruimte twee keer zo snel, waardoor ook het oogsten twee keer zo vaak plaats vindt. Bekwaam je in het uitzoeken van vroeg bloeiende planten, en kweek enkel planten van de beste kwaliteit.

Het is beter om twee tot vier keer zoveel planten te kweken, aangezien die in dezelfde ruimte meer opleveren in een kortere tijd. Ook het "trainen" van planten met draadjes is een goede manier om ze wat volumineuzer te maken. Neem een plastic draadje en bind deze om de top van de plant, en trek hem dan opzij tot de top 90 tot 180 graden gebogen is, en verbind het draadje dan met de stam onderaan de plant. Laat de plant zo een week staan, en maak dan het draadje weer los. Op deze manier kan de plant geleerd worden om minder verticale ruimte in beslag te nemen en een rondere vorm te ontwikkelen, zodat de kweekruimte goed opgevuld wordt, en worden de lagere takken gedwongen omhoog te groeien en zich bij het bladerdek te voegen.

Deze techniek is gebaseerd op het feit dat wanneer de top omgebogen wordt, het een hormonale toestand in de plant opwekt die haar stimuleert zich verder te vertakken. De Sea of Green methode richt zich vooral op het oogsten van de hoofdtop van de plant. De onderste takken worden gesnoeid voor een betere luchtstroom onder het "tapijt" van groeiende toppen. Gebruik deze gesnoeide takken voor het maken van klonen, aangezien deze relatief makkelijk wortels ontwikkelen.

420shop online headshop