Mineervlieg

Uit Wiet Wiki
Ga naar:navigatie, zoeken

Inleiding.

Bestand:Mineervlieg.jpg
Mineervlieg.jpg‎


Er zijn drie mineervliegsoorten die algemeen als plaag kunnen voorkomen: de tomatemineervlieg Liriomyza bryoniae, de floridamineervlieg Liriomyza trifolii en de nerfmineervlieg Liriomyza huidobrensis. Onder natuurlijke omstandigheden worden hun larven in hoge mate geparasiteerd door diverse parasieten. De problemen met mineerders zijn toegenomen door het gebruik van breedwerkende middelen: de natuurlijke vijanden worden gedood en de bladmineerders ontwikkelen resistentie tegen deze algemeen gebruikte insecticiden.

Levenswijze.

Bij mineervliegen zijn de volgende ontwikkelingsstadia te onderscheiden: een eistadium, drie larvenstadia, een popstadium en een volwassen stadium. De volwassen mineervliegen zijn kleine, geel met zwart gekleurde vliegjes. De larven mineren (vormen gangen) in de bladeren van de planten. De verpopping vindt plaats in de grond.

Schadebeelden.

Bestand:Mineervlieg larve.jpg
mineervlieg_larve.jpg‎

Larven vormen mijnen, wat kan leiden tot verdroging en vroegtijdige val van de bladeren en cosmetische schade. Verlies van blad kan bovendien de opbrengst van de plant verminderen. Voedselstippen veroorzaakt door vrouwelijke adulten kunnen zorgen voor cosmetische schade. Schimmels of bacteriën kunnen deze voedselstippen vervolgens binnendringen, waardoor indirecte schade kan ontstaan.

420shop online headshop