Micro

Uit Wiet Wiki
Ga naar:navigatie, zoeken


Voor het micro kweken zou je best een kast bouwen.

Vooraf te bedenken: - Het aantal van de planten, die je er uiteindelijk in wilt zetten. - Het soort lamp, een TL buis van 120 CM past natuurlijk niet in een kast van 100 bij 100. - Budget, zo kun je kiezen voor dure verf, of goedkoop aluminiumfolie. - De benodigdheden natuurlijk, zorg dat je vooral al precies weet wat je waar wilt maken, en wat je daarvoor nodig hebt. -


De afmetingen Er zijn geen vaste afmetingen. Kijk gewoon naar hoe groot jij je kastje wilt hebben, denk aan de factoren hierboven. LET OP: denk er ook aan, dat je potten/bakken ook wat CM's in beslag nemen, zelfde geldt voor de lampen.


De Benodigdheden - Planken - Voor de kast + deur te maken - Balkjes - Voor 'n frame - Spijkers/Schroeven - Voor voorwerpen te bevestigen / de kast te maken - X Spaarlampen / TL / HPS lampen - Voor het licht - X Bloempotten / Bloembakken - Voor de grond + het plantje in te doen - Aluminiumfolie / Zwart-Wit kunstof folie - Voor de zijkanten, reflecteerd het licht en het zwart-wit kunstof folie is waterafstotend. LET OP: Aluminium kan 'hotspots' veroorzaken bij een HPS lamp, waardoor het licht naar 1 punt 'gestuurd' wordt en dat kan schadelijke gevolgen hebben - Vijverfolie - Voor de onderkant, zodat het de bodem van de kast niet aantast - 2 PC Fan's - Voor de verversing van de lucht (eentje blaast er lucht in, de andere eruit) - Bv een Nokia lader - Als stroom voor de PC Fans - Timer - Om de lampen 18/6 en later 12/12 te kunnen laten branden - Scharnieren - Voor debi deuren te kunnen openen - X Kilo Potgrond - Hier komt het plantje in te zitten - Wietzaadjes / Stekjes - Zonder zaad/stekjes komt er geen wietplant - 2/4 Kettingen OID. - Om zo de lampen wat te kunnen verstellen in hoogte - Fittingen - Voor de bevestiging van de spaarlampen - Reflectoren - Voor om de lampen, om zo het licht te reflecteren (kan gemaakt worden van open gesneden blikjes) - Verf - Om het kastje een kleur te geven, en zo te zorgen dat het hout niet vochtig wordt en rot Eventueel: - Piepschuim - Om onder de kast te leggen, voor de temperatuur

Eerst bouw je een frame Opzich niet al te moeilijk, alleen een kwestie van ruimtelijk inzicht. Je maakt 2 even grote rechthoeken, en verbind deze met 4 even grote balkjes. Deze rechthoeken, kunnen ook weer verschillende kanten van het frame zijn.

Bestand:SP A0588.jpg
Voorbeeld van een frame

Ik heb een frame, wat nu? Stel je hebt het eerste frame gemaakt, wat ik je kan aanraden, dan moeten de 'openingen' natuurlijk gedicht worden. Dit doe je als volgt, meet goed uit hoe groot de platen moeten zijn, zaag ze zo correct mogelijk en spijker/schroef ze er tegen aan

De deur Tja, er moet natuurlijk ook een deur in. Hoe gaan we dit aanpakken? Nou, ook niet al te moeilijk. Belangrijk: Meer alles nauwkeurig, dus niet de ruimtes die tussen de bovenste - onderste frame/platen zitten, maar reken het frame/platen ook mee!

Dat was het meten, nu de deur. Je hebt, als het goed is, 1 grote plaat die precies past, over 't frame en de platen heen. Plaats de scharnieren op 1/4 en 3/4 van de linkerkant.

Voor de niet kenners onder ons, een scharnier is een hoek, je schroeft 1 deel ervan op de deur en het andere deel op de linker zijkant. Nu blijft de deur natuurlijk niet hangen in de opening, hij zal af en toe los gaan en dat moeten wij natuurlijk niet hebben. Dit is op te lossen op verschillende manieren, een beetje improviseren met de middelen die je hebt, en het lukt wel. Je kunt bv gebruik maken van de zogenoemde "Oogjes" & "Haakjes". Ik heb het opgelost door 1 hoekige ijzer plaatje met gaten en 1 recht ijzer plaatje met gaten, hier steek ik bv een slot door (door die gaatjes, foto's komen binnenkort wel 'n keertje.

Dit zou normaal moeten werken, ik heb, omdat ik 'bolle' platen had voor de deur, ook een frame voor de deur gemaakt. Dit kan natuurlijk ook, maar let wel op, hier rest heel erg nauwkeurig rekenwerk.


De hoogte verstellen Je kunt de afstand tussen lamp en plant op verschillende manieren verstellen, uit eindelijk komt het hier op neer: - 1 Of de lampen steeds verhangen - 2 Of de potten steeds hoger zetten.

Nummertje 2 gaat op zich het makkelijkst. Je hoeft daarvoor niet perse iets te monteren ofzo.Verhoog de potten door middel van oude videobanden die je eronder legt (las ik ergens).

Bij Nummertje 1 komt wat meer kijken. Ik heb het in mijn kast ook gedaan. Als je de lengte van je lampen weet, maak je 'n (houten) plateautje. De maten hiervan maken niet echt uit, zorg wel dat het plateautje soepel kan bewegen in de kast, dus niet klem zit tussen de zijkanten. Je hebt dus een houten plaatje. Hierop bevestig je je lampen, (enige hulp nodig, gewoon posten). Je hebt dus nu een plankje, mèt lampen (mèt fitting bij spaarlamp). Wat nu? Nou, nu moet je zorgen dat je het plankje naar boven en onder kan bewegen. Wat opzich wel handig en stevig is, zijn deze kettingen, door middel van die zogenoemde haakjes. (Vergelijk baar met een kleinere variant van de staf van Sinter Klaas.) De kettingen die ik bedoel:

Wat je dus nodig hebt, zijn 2 van deze kettingen en 8 haakjes. 4 haakjes voor op het plankje, en 4 voor in de bovenkant van je kast. Let wel op, het gewicht van de lampen zo nooit precies verdeelt zijn, het kan dus zijn dat hij scheef hangt. Je kan dit oplossen door: 4 losse kettingen (ipv 2) te gebruiken, zo kun je iedere hoek zelf verstellen in hoogte.

Hoe zit het met de ventilatie? Persoonlijk zou ik gaan voor 2 gaten; 1 actieve inlaat en 1 (beter) grotere afzuiging. Je zult 2 gaten moeten boren: 1 Bovenin voor de afzuiging, en onderin eentje voor de actieve inlaat

Bij micro kweek kastjes wordt bijna altijd gebruik gemaakt van PC Fans.

Bestand:50146170 1.jpg
Voorbeeld van een PC fan

Meer over ventilatie: http://www.wietwiki.nl/index.php?title=Ventilatie Met PC Fans heb je 2 keuzes; - Of je haalt het vierkante van de 'omhulsing' af, en zorgt dat je van precies in het geboorde gat zit. En dus nergens uitsteekt. Dit ziet er wat mooier uit, en het is wat praktischer. Wel is het een enorm werkje, tenminste bij mij duurde het lang. - Of je schroeft 'm tegen de opening aan. Gaat wat sneller, alleen gevaarlijk als bijvoorbeeld te plant er tegenaan groeit.. Zo dus:

Aan het einde zou je kastje er zo moeten uit zien

Naslag

Basis elektriciteit

Basis micro elektronica

Basis microcontrollersGebruik van 12V adapters

Gebruik van een PC voedingMaken van een gereguleerde 5V voeding

420shop online headshop