Hasj

Uit Wiet Wiki
Ga naar:navigatie, zoeken

Hasj maken

Voordat je hasj kan maken moeten de harsklieren/polm en kristallen van het knipafval gescheiden worden. Door het knipafval te bevriezen in de diepvries zullen de harsklieren en kristallen gemakkelijker loskomen. Het scheiden van de gewenste materialen en de niet gewenste resten van het knipafval gebeurt door een emmer te vullen met ijswater (of kraanwater waaraan een goede hoeveelheid ijsblokjes is toegevoegd). Daarna wordt één of meerdere zeefdoeken (van verschillende fijnheid; fijnste eerst, grofste als laatst) over en in de emmer gelegd, waarna het knipafval er in geplaatst wordt. het water zal door de zeefdoeken heen stromen en het knipafval bevochtigen. Door de kou zullen de kristallen loslaten van de plant en naar beneden zakken in de emmer. Het grofste overblijfsel zal in de grofste zeef blijven hangen, terwijl de aller fijnste kristallen pas in de fijnste zeefdoek blijven hangen. Verzamel het overblijfsel per zeefdoek apart, om verschillende soorten hasj te verkrijgen, met verschillende sterktes en fijnheden.

Een andere bron voor het verkrijgen van kristallen is een grinder/verkruimelaar met een screen, waardoor de fijne kristallen vallen. Door de grinder regelmatig schoon te maken kan een aardige hoeveelheid 'kif/kief' verkregen worden. Ook deze kristallen kunnen tot hasj geperst worden.

Persen

Het persen van hasj houdt in dat de verzamelde harsklieren/polm en kristallen op elkaar gedrukt worden en zo een blokje vormen. De dichtheid van dit blokje kan verschillen door de fijnheid van de gebruikte materialen. Hoe fijner het materiaal, hoe beter het hasj-blokje op elkaar gedrukt wordt, met tot gevolg dat er een beter en minder kruimelig blokje hasj overblijft.

Gebruik

Het persen van de verkregen kristallen en harsklieren kan op veel manieren. Veel headshops bieden speciale persen aan, maar het gewenste resultaat kan ook bereikt worden door het gebruik van een bankschroef, een tafelpoot, etc. zolang er maar voldoende druk uitgeoefend kan worden. Door deze vorm van persen wordt een licht bruine hasj verkregen. Deze hasj word ook wel skuff genoemd.

Warm persen

Naast het 'gewone' persen van hasj kan het ook gedaan worden door de hasj te verwarmen. Hier staat stap voor stap hoe dit uitgevoerd wordt.

 1. Giet de kristallen in een plastic zakje. Vaak wordt een plasticsoort gebruikt zoals het plastic dat om een pakje sigaretten wordt gebruikt.
 2. Plooi het plastic zodat een vierkant blokje ontstaat en sluit het af met plakband.
 3. Vorm een stuk papier (bijv. krant) dubbel om het plastic en plak het vast met plakband.
 4. Houdt het pakje enige tijd onder de kraan met warm water, zodat het water kan indringen in het papier. Deze stap is essentieel! Hierdoor kan het plastic niet smelten bij verdere verwerking van de hasj.

Het eigenlijke persen van de hasj begint nu. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden, hier volgen er twee:

Oven

Stop het pakje in een voorverwarmde oven op 175°C en laat het 10 minuten in de oven. Nu neem je het pakje uit de oven en begin het zeer hard plat te rollen met de deegroller of glazen fles, tot het niet harder meer kan worden aangeduwd. Laat het pakje afkoelen in de ijskast. Laat je pakje een uur of langer staan, afhankelijk van de grootte van het blokje hasj. Aan de buitenkant van het pakje zal een laagje ijs vormen. Dit kan droog gewreven worden met een stuk keukenpapier. De hasj zal donker van kleur zijn en is klaar voor gebruik.

Koekenpan

De andere manier om je pakketje te verwarmen is in de koekenpan. Bak het pakje in een oude koekenpan tot het papier zwart begint te worden. Neem het pakje uit de pan en pers het op een van de eerder genoemde manieren. Laat het pakje nog een nacht onder druk staan zodat de olie zich goed kan verspreiden en de plakjes hasj een mooi glanzend oppervlak krijgen.

Alternatief

Als bovenstaande manieren niet toepasbaar zijn, kan hasj ook verkregen worden door het pakje in je schoen te stoppen en er een dagje mee rond te lopen. Door je lichaamswarmte en de wrijving van je voet ontstaat een half-donkere hasj.

Hasj roken

Het roken van hasj kan, net als gewone wiet, op meerdere manieren. Hier volgen enkele:

 • Joint met tabak en/of wiet.
 • Wiet pijp(je) of bubbler
 • Bong
 • Vaporizer
 • Kooltje en vaporizer wand (het glazen gedeelte van de vaporizer, waar vaak een flexibele slang aan vast zit)
  • Gebruik geen BBQ-kooltje! Hier wordt geduid op een hookah/shisha kooltje, verkrijgbaar bij toko's, wereldwinkels of headshops.
  • Toelichting: Steek het kooltje aan, wacht tot het volledig gloeit en laat een klein stukje hasj (zo klein dat het in 1 hit opgebrand is) op het kooltje vallen, en houdt de vaporizer wand boven het kooltje, terwijl langzaam geïnhaleerd wordt.

420shop online headshop