Electriciteit

Uit Wiet Wiki
Ga naar:navigatie, zoeken

Kijk eerst in de meterkast hoeveel Ampère je te besteden hebt, meestal is dit 25 Ampère, en hoeveel je gaat verbruiken. Veel mensen gaan hier de mist al in. Ze rekenen niet uit hoeveel ze gaan verbruiken, als ze al weten hoeveel Ampère er via de hoofdzekering binnenkomt.

- De voorschakelapparatuur van je lamp gebruikt 75 Watt, dus tel die bij je 400 Watt op.
- Een ventilator van 200 Watt verbruikt 1 Ampère, maar je moet hier 3 Ampère voor reserveren.
- Een afzuiger trekt 1 Ampère per 1000 kuub, en een zware afzuiger gebruikt zomaar 800 Watt.
- Een dompelpomp gebruikt 400 Watt.
- Houd rekening met wat je huishoudelijke apparatuur verbruikt. Heb je uitgerekend hoeveel stroom je gaat verbruiken, kijk dan of je meterkast dit aan kan.

Ga niet zelf kloten bij je meterkast, als er iets veranderd moet worden laat dit dan altijd door erkende bedrijven doen. Trek geen stroom voor de meterkast weg, want als er wat fout gaat slaan de stoppen bij de stroommaatschappij eruit, en als je pech hebt zit de halve wijk zonder stroom. Betaal je stroomkosten, tap niet illegaal af, het kan je een flinke financiële duw besparen. Het is ook helemaal niet nodig want de elektriciteitskosten worden ruimschoots door de opbrengst vergoed. Kijk of er een aardlekschakelaar in de meterkast zit. Bij sommige nieuwbouwwoningen willen ze nog wel eens ontbreken. Is deze niet aanwezig, laat er dan een installeren. De aardlekschakelaar meet het verschil tussen in- en uitgaande stroom. Gaat er meer stroom in als uit dan springt de zekering er uit voordat er iets door kan branden. Voorkom ellende en installeer een schakelkast. Deze kast zorgt ervoor dat de te verbruiken stroom wordt verdeeld over de verschillende groepen in je meterkast. Deze schakelkasten zijn gezekerd en worden naar de wensen van de klant op maat gemaakt. De schakelkast wordt al bij 1 lamp aangeraden. Jammer genoeg schaft 70 procent van de mensen pas een schakelkast aan als er iets fout gegaan is. En als je er dan een hebt aangeschaft, dan moet je niet de stekker van de schakelkast in een stekkerdoos doen, maar direct in de meterkast aansluiten. Sluit je aarddraad wel aan, anders werkt de aardlekschakelaar niet. Een veel voorkomend probleem bij de lampen is dat ze erg heet worden, je kunt er vaak een eitje op bakken. Dit is niet de functie van de lamp, je verbruikt onnodig veel stroom en je verliest ook veel Lumen. Er zijn ET-lampen op de markt, deze kosten wel wat meer maar worden niet zo heet. Want juist het heet worden van de lampen kan de oorzaak zijn van veel ellende. Kijk altijd of de lamp gezekerd is, is dit niet het geval dan kun je er door de technische dienst van de growshop een zekeringhouder tussen laten zetten. Gebruik hittebestendige kabels voor de snoeren naar de kappen. Dus niet zo’n goedkope witte of oranje draad, want na twee of drie oogsten kan de draad gaan brokkelen. Doordat de binnenkern warm en koud wordt, gaat deze geheid barsten, en als de lamp beweegt kunnen de draden elkaar raken met als gevolg dat je kap onder stroom kan komen te staan.

De tijdklok

Een tijdklok is niet gemaakt om direct een lamp op aan te sluiten. De tijdklok gaat geheid doorbranden omdat de dunne koperen puntjes gaan smelten. Je moet hier een relais tussen zetten (een elektromechanische schakelaar). Hier zitten dikke koperen plaatjes in die niet kunnen smelten. Het enige dat de tijdklok doet, is stroom op het relais zetten. Het relais wordt aangeschakeld, er gaat een elektromagneet werken, relais klapt in en dan komt er stroom op die dikke koperen platen en kan het hier niet mis gaan. Vaak werken mensen ook met tijdklokken om de lampen en de kachel niet tegelijkertijd te laten draaien, maar de tijdklokken zijn niet altijd even betrouwbaar of worden niet goed ingesteld. Je kunt dan krijgen dat de kachel aanslaat terwijl de lampen nog branden, met als gevolg dat de zekering er dan uitspringt.

De elektra bekabeling

We hebben bij de lampen al een gedeelte van de bekabeling besproken. Maar wist je dat je zelfs met het vervangen van een stekkertje de fout kan ingaan. Als je de koperen draadjes te vast in de stekker aandraait dan breekt zo de helft van de draadjes af. Dan kan niet alle aangevoerde stroom er doorheen, met als gevolg dat je stekker heet kan worden en kan gaan smelten. Dit is heel simpel te voorkomen door kabelschoentjes te gebruiken, maar dit kost je wel een paar Eurocent. Let ook op dat je de buitenste draad goed in de daarvoor bestemde mantel bevestigt en goed vastzet, anders trek je de stekker per ongeluk zo los. Hang elektrische snoeren altijd boven je hoofd, bevestig ze op een nette manier en leg ze zeker niet op de grond! Werk niet met 86 verlengsnoeren, je kunt beter draad uit een stuk kunt gebruiken. Een electrokabel van PVC kan gaan brokkelen als hij steeds warm en koud wordt. Je kunt het beste een siliconenkabel gebruiken. Deze is hittebestendig en je kunt er met een truck over heen rijden. En dan nog; vervang zeker één keer in de twee jaar de snoeren van de lampen, alles eraf en nieuwe bedrading erop. En niet overbodig om te herhalen; werk altijd geaard. De goedkopere zwenkventilatoren kunnen al na twee of drie oogsten vastlopen. Ze zijn gesmeerd met olie, en door de warmte kan de olie gaan lekken. Zet je hem tussen twee oogsten weer aan dan kan hij vast blijven zitten. Dus ook hier, koop niet de goedkoopste ventilatoren. Er zijn goede ventilatoren in de handel, die kosten dan geen 30 Euro maar 100 Euro, maar dan heb je wel levenslange garantie.

Naslag

Basis elektriciteit

Gebruik van 12V adapters

Externe links

420shop online headshop