Cicaden

Uit Wiet Wiki
Ga naar:navigatie, zoeken

Schade en waarnemen

In de zomerperiode kunt u cicaden waarnemen. Cicaden zijn herkenbaar aan hun lichtgroene kleur. In sommige gevallen treedt schade op aan de bloemen of de bladeren. Cicaden zuigen sap uit het bladmoes van planten. Hierbij veroorzaken ze rijen van spikkeltjes op de bladeren, de bloemen en de vruchten.Daardoor neemt de waarde van de producten af. Bij een ernstige aantasting verkleuren grote delen van het blad of worden zelfs necrotisch. Dat versnelt de veroudering van de planten. Sommige cicaden brengen virussen en mycoplasma’s over of scheiden giftige stoffen uit waardoor misvormingen ontstaan.

Levenscyclus

In beschermde teelten zal één generatie in vier à vijf weken tot ontwikkeling komen afhankelijk van de temperatuur. Cicaden doorlopen een eistadium, vijf nimfestadia en het volwassen stadium. De volwassen insecten zijn 2 tot 3 mm lang en bij veel soorten groen gekleurd. Een vrouwelijke cicade kan tijdens haar leven tot 50 eieren afzetten. Deze zijn wit, niervormig en ongeveer 0,6 mm lang. Ze worden in het weefsel van bladnerven en bladstelen gelegd, waardoor ze met het blote oog niet te zien zijn. Bij 15oC en een RV tussen 65 en 75% duurt het 28 dagen voordat de eieren van Empoasca decipiens uitkomen. Bij 20oC is dat na 15 dagen en bij 24oC al na 11 dagen. De nimfen zijn lichter van kleur en bij de opeenvolgende nimfestadia is de vleugelaanleg steeds duidelijker zichtbaar. De zeer beweeglijke nimf heeft een merkwaardige manier van lopen: schuin voorwaarts. Het nimfestadium duurt bij Empoasca decipiens 37, 19 en 15 dagen bij respectievelijk 15, 20 en 24 graden Celsius.

Bestrijden

Het bestrijden van cicaden kan op dit moment alleen chemisch.

Met financiering van het Productschap Tuinbouw begon Wageningen UR Glastuinbouw in mei 2005 met een onderzoek aan cicaden in de sierteelt onder glas.

Uit een inventarisatie bleek Empoasca decipiens de meest voorkomende cicade onder glas. In geforceerde lab-opstellingen werd predatie door generaliste predatoren waargenomen.
In het veld zijn zowel nimfen als volwassen cicaden echter zeer beweeglijk en dus moeilijk te vangen. In een praktijkproef bleek de sluipwesp Anagrus atomus zich onder kasomstandigheden te kunnen voortplanten.
Er werd echter geen hoog parasiteringspercentage bereikt, en de mogelijkheden om deze wespjes effectief in te zetten tegen cicaden lijken dan ook gering.

De neonicotinoïden imidacloprid (Admire), thiacloprid (Calypso), thiamethoxam (Actara) en acetamiprid (Gazelle) zijn zeer effectief tegen cicaden, evenals het tot de oxidiazinen behorende indoxacarb (Steward). Het rupsenmiddel indoxacarb geldt als selectiever en veiliger voor natuurlijke vijanden dan de neonicotinoïden.

Externe Links

http://www.productschaptuinbouw.nl/project/bestrijding-cicaden-sierteelt

420shop online headshop